Tuesday, 8 January 2019

建倉

兩星期前提到分注建倉,說時遲那時快,1月4號就完成。我覺得自己太貪心,一開始就想買到PE 9倍,而且又Fear Of Missing Out,倒不如先計好數進場,其後若真的再下跌,便用往後的工資再撈底。基於一些觀察,我撥出10%資金買了一隻牛證,餘下的資金就分批買入7200,下圖就是今日的比重。正如一篇網誌提到,其實今次行動只期望有12%上下的回報,到達目標價時,我應該會賣了牛證,騰出的資金到時再作打算。
其中一個令到我加大槓桿的觀察就是騰訊股價。


3 comments:

  1. 師兄, 請教下買槓桿ETF 會唔會有SIDE EFFECT? 有無倒閉風險?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 唔敢當師兄.....
      我無諗太多有無Side Effect喎,但又可以有咩Side Effect呢?世上所有嘢都有倒閉風險,銀行借錢出街都要預個客default,只要控制到風險就得。如果你擔心好似XIV咁,你可以睇下underlying asset 的波幅。

      Delete